HTML

Orgonabokrok a lakásban

2012.08.22. 08:15 Szentgyörgyi Kata

Tavasszal szeretnék majd ültetni egy csomó orgonát a kertbe. Szeretem a tavasszal nyíló lila virágokat és az illatát is. Szépen rímel majd így a kinti tér a bentire. Mert bent már tobzódunk az orgonában!

A kiválasztott tapéta megérkezett és a festőink elkezdték felrakni. Eredetileg úgy képzeltem, hogy majd elhívom Brigi barátnőmet, és együtt megcsináljuk. Arra gondoltam, hogy feltesszük ketten, és majd jól megírom, hogyan kell amatőrként otthon tapétázni. Osztom az észt egy kicsit és fürdöm a sikerben.

Ehelyett az lett, hogy Brigi nem ért rá, a festőink meg nekiveselkedtek és három napot szívtak kőkeményen az illesztésekkel. Az előtérben ugyanis ott a sok ajtó, ablak, átjáró, és a véletlenül sem derékszögű falak.

Elnézve a munkájukat, egyetlen tanácsom maradt nektek: az ilyesmit bízzátok szakemberre!

A végeredmény úgyis akkor lesz szép, ha hajszálpontosak az illesztések és tökéletes a felvitel. Mi imádjuk azt, ahogyan a sok orgona behozza a természetet az otthonunkba.

tapétázás1.jpg

tapétázás2.jpg

tapétázás4.jpg

tapétázás3.jpg

tapétázás5.jpg


A tapéta különleges hangulati elem ám pár fontos dologra felhívnám a figyelmeteket:

1. Szerintem már régen nem divat, hogy csak egy fal van tapétázva. Ha csak egy falat szeretnétek dekorálni, ahhoz válasszatok kreatívabb ötletet. (írjak majd erről?)

2.Tudom, ezt nehéz lesz megemészteni, de sajnos mégis tény: az  olcsó tapéta csak pénzkidobás. Bármilyen irritáló is ez a mondat, a tapéta az egyetlen olyan dolog, amiből nem éri meg olcsót venni. Természetesen lehetnek kivételek, de azok is csak a szabályt erősítik: különleges hatást csak különleges tapétával lehet elérni. És az nem olcsó. Viszont ebay-en ki lehet fogni méregdrága dizájner darabokat leárazva. De ha külföldi online-tapéta boltokban vásároltok, még szállítással együtt is olcsóbb, mint itthon megvenni. Ahol mi vásároltunk, az még a megfizethető kategória,legalábbis egy komolyabb dizájner darabhoz képest. A mi tapétánk 13 500 Forintba került tekercsenként, bár láttam ott ennél olcsóbban is igazán jókat, de azok is tízezer körül voltak.

Amikor bútort tapétáztam, akkor sem egy olcsó szarral tettem, azért lett az a komód  különleges.

3. A tapéta kényes cucc. Vigyázni kell rá. (főleg, mert bazi drága) Mi a tapétázás után napjában kétszázszor mondtuk el a fiúknak, hogy ne fogdossák a falat. Aztán meguntuk és vettünk Polifarbe falfényt, amit két rétegben rákentünk a tapétára. Előtte csináltam tesztet, hogy bírja -e a tapéta, és szerencsére bírta. Így nyugodtabbak vagyunk, a tapétánk már tisztíthatóvá vált. A konyhában a sütő és a munkapult fölé pedig üveglap védelmet adunk majd neki. (ma hozzák, ha minden igaz)

4. Mivel a tapéta, ha szépet akarunk drága, fontoljuk meg, hogy kicsi, de stratégiailag fontos területet borítunk vele, például a bejáratot, előteret. Érdekes ám egy meghökkentő tapétára hazaérkezni és a vendégek sem fogják szó nélkül hagyni.

5. A határozott minta az egész enteriőr hangulatát alapjaiban megváltoztatja. A virágminta pedig könnyen giccsessé válhat, ha nem ellenpontozzuk vagány, modern, letisztult bútorokkal.

A mi tapétánk a sok virággal szintén elég veszélyes, könnyen szirupossá válhat. Mi nem szeretnénk egyfajta romantikus country irányba elmenni, ezért különösen figyelünk arra, hogy mind a kiegészítők, mind pedig a bútorok ellenpontozzák a tapétánk túlzott nőiességét, és romantika helyett a frivolitás kerüljön előtérbe.

Ennek jegyében folytatom. Szerintetek mivel?

4 komment

Címkék: konyha felújítás otthon lakberendezés étkező tapétázás előtér

A bejegyzés trackback címe:

https://kicsihaz.blog.hu/api/trackback/id/tr674715799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tunded 2012.08.27. 10:07:35

"A konyhában a sütő és a munkapult fölé pedig üveglap védelmet adunk majd neki."

Kedves Katalin, megkérhetlek, hogy erről írj valami részletet? Én épp most keresek valami alternatívát a csempére a munkapult/kagyló mögé.

köszönettel, tunded

Szentgyörgyi Kata 2012.08.27. 10:19:38

@tunded: sima, egyszerű üveglapot vettünk, amit tükörtartóval szerelünk fel. Mivel nem éri közvetlen hő, úgy gondoljuk, nem kell, hogy edzett üveg legyen. Alternatíva lehet még a másik házamban alkalmazott magas fényű zománcfesték. Sokkal szebb a csempénél, sokkal olcsóbb és jól tisztítható.

Sbanna 2012.08.28. 10:36:27

Szia Kata,

"1. Szerintem már régen nem divat, hogy csak egy fal van tapétázva. Ha csak egy falat szeretnétek dekorálni, ahhoz válasszatok kreatívabb ötletet. (írjak majd erről?)"

Igen, légy szí mindenképp írj! Nekem továbbra is tetszik az is ha csak egy fal van tapétázva de nagyon érdekelne, hogy milyen más ötleteid vannak!

Köszi,
Anna

Tutumutti (törölt) 2012.09.11. 20:26:42

Szia Kata,

Engem is érdekel 1 fal dekorálása, és biztos vagyok benne, hogy még sok más olvasódat is. :)

Az is olyan jó lenne, ha tudnál tippeket adni azzal kapcsolatban, hol lehet beszerezni design bútorokat/csillárokat/dekorációkat vagy akár replikákat aránylag jó áron. Sajnos a hazai kínálat nem tűnik túl szélesnek...

Köszi szépen előre is,
Tutumutti
süti beállítások módosítása