HTML

Hirtelen felindulásból

2013.02.27. 11:01 Szentgyörgyi Kata

Egyre jobban haladunk a tetőtér átalakításával, méghozzá úgy, hogy minden apró részletre figyelünk. Apránként mutatok majd képeket, de a teljesen kész végeredményt majd csak akkor, ha tökéletesen összeáll a kép. Hétvégén a lépcsőházban bütyköltünk, és így az is kezdi elnyerni a végleges formáját.

Tegnap viszont, ahogy a lépcsőház padlóját takarítottam, rájöttem, hogy mennyire utálom ezt a járólapot. A színét, a textúráját, meg egyáltalán, azt hogy járólap. Mivel úgyis a festékboltban volt dolgom, hirtelen felindulásból vettem negyed liter Otexet. Ez a tapadó alapozó egy csodaszer.

Ennek használatával lehet festeni laminált, fóliázott bútort, PVc-t, és csempét is. Tökéletes megoldás, ha unod a csempeburkolatot a konyhában vagy a fürdőszobában, de nem akartok bontni! Tökéletes, és az eredményhez képest, olcsó is.

Otex_tartuntapohjamaali.jpg

Szóval, gondoltam, még van egy órám, míg a fiúk hazaérnek, hát gyorsan nekiesem ennek a vacak járólapnak. Alapos tisztítás után, a sarkoknál ecsettel, a többi részen hengerrel, felvittem ezt a fantasztikus alapozót. Majd nekiláttam szellőztetni....

A ronda barnás színű járólaptól fél óra alatt kezdtem megszabadulni

eloter2.jpg
eloter.jpg

Másnap, ahogy az Otex megszáradt, felkentem a két rétegnyi színt, ami pontosan egyezik a lépcső színével. az így festett járólap kopásállóságáról egyelőre nincsenek tapasztalataim, de ez a helység nálunk alig használt, hiszen rögtön a lépcsőre lépünk. Viszont biztos vagyok benne, hogy fali csempét kezelnék ezzel a módszerrel, nincs semmi rizikó benne!

Mint látjátok, szinte újjászületett a belépőnk, mindezt pedig jócskán tízezer forint alatt oldottam meg, és összesen egy órát foglalkoztam vele.

eloter_utana.jpg

eltr_utna2.jpg
Az is biztosan feltűnt, hogy a lépcső sem úszta meg, hogy hozzá ne piszkáljunk, mert kapott ez is jócskán az átalakítási rohamból.

Ilyen volt:

lépcsőház_1.jpg
Így alakul:

lepcsofestve.jpg

Hamarosan mutatok róla több képet is, mert igazán sokat változott!

24 komment

Címkék: ötlet otthon lakberendezés festés tetőtér DIY

A bejegyzés trackback címe:

https://kicsihaz.blog.hu/api/trackback/id/tr355107843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzska79 2013.02.27. 11:45:11

Húúú. Fürdőszobába jó ez az alapozó? Milyen típusú festék lenne jó? Ki nem állhatom a panelfürdőnket, de teljes felújításra nem futja

vargazsuzs 2013.02.27. 12:04:43

Szia!

Tök jó lett a lépcső is. Arra milyen festéket tettél? És annak a kopásállósága vajon milyen lesz? Én is fehérre szeretném a lépcsőnket festeni, kb hasonló kaliberű a lépcsőházunk, fém szerkezet, fa lapok...kibírja a festék a mindennapos járkálást, meg a mocskot? Köszi, és gratula.

Zsuzsi

nuszibaba 2013.02.27. 12:16:31

Szia!

Nagyon szeretném abban a segítséged kérni, hogy ha billy vagy besta ikeás könyvszekrényt szeretnék átfesteni, azt hogyan és mivel tehetem meg. Nem találtam még sehol igazán jó megoldást eddig.

Szentgyörgyi Kata 2013.02.27. 12:24:28

@Zsuzska79: próbálozz az Otexszel a fürdőszobában is nyugodtan! A tetejére válassz mondjuk Tikkurila Extra Durable festéket. ezek nem olcsó festékek, de még mindig sokkal kedvezőbb az áruk, mint egy új csempének :-)

Szentgyörgyi Kata 2013.02.27. 12:27:16

@vargazsuzs: a kopásállóságot valójában a lakkréteg adja meg. ez a titok :-) Használj vizes bázisú lakkot, az nem sárgul be. Minél több rétegben lakkozod, annál később fog kopni a festék. Mi egyébként Tikkurila Feeling Furniture festéket használtunk az összes padlófestési munkánál. Egy réteg alapozóval, három réteg fedővel és végül a lakk. Gondold meg, mert ezt visszacsiszolni már lehetetlenség :-)
Mocsok pedig nálunk nincs, leginkább azért, mert a lépcső előtt van egy előszoba, ahol levesszük a cipőnket. Soha, senki nem mehet a lakás többi részébe cipővel!

Szentgyörgyi Kata 2013.02.27. 12:29:59

@nuszibaba: kommented egy viccet juttatott az eszembe: A szegény ember évekig imádkozik Istenhez, hogy egyszer életében megnyerhesse a lottóötöst. Végül Isten megunja a dolgot és leszól a szegény embernek: segítenék én rajtad, de könyörgöm, vegyél már egy lottószelvényt!

Tehát, könyörgöm, olvasd a blogom! Számtalanszor írtam a témáról, kiemelten pedig ebben a posztban foglalkoztam vele:
akicsihaz.blogspot.hu/2012/05/hogyan-es-mivel-fessunk-butort.html
és most ebben a posztban is konkrétan leírtam a megoldást, olvasd el! :-)

vargazsuzs 2013.02.27. 12:33:03

Köszi Kata! Hát, vagy lefestjük, és szép lesz, és ez marad, vagy hívhatjuk az asztalost, aki majd lesz kedves fél milláért csinálni egy lépcsőt...aszem lelakkozom:) Ja, hát nálunk sincs cipő, azért harapok...akkor lakkozok is ezerrel:D köszi

Szentgyörgyi Kata 2013.02.27. 12:39:30

@vargazsuzs: szépnek, biztosan szép lesz, én inkább arra gondoltam, hogy biztosnak kell lenned abban, hogy később nem akarod vissza a fa eredeti színét. Mert az már nagyon-nagy munka és sok-sok szívás.

Zsuzska79 2013.02.27. 12:39:41

@Szentgyörgyi Kata: Köszönöm! Utána fogok nézni. :) Nagy a szórás festékárakban? Érdemes lejárni a lábam, vagy nagy különbség nincs?

Szentgyörgyi Kata 2013.02.27. 12:44:54

@Zsuzska79: ugyanaz a márka mindenütt ugyanannyiba kerül.

vargazsuzs 2013.02.27. 12:46:53

@Szentgyörgyi Kata: jó lesz, az eredeti szín randa! Régi már eléggé, kopott, és a fehér szín kell oda nekünk:))) Köszikösziköszi

Szentgyörgyi Kata 2013.02.27. 12:48:38

@vargazsuzs: tegyetek a fellépő részre üveghálót a festés alá! Írok erről is külön egy posztot!

dokineni 2013.02.27. 12:51:38

szia Kata, laminált padlóra használható ez a festék? Kb 60-70 nm felületet kéne vagy lecserélni új burkolattal vagy átalakítani. köszi!

nuszibaba 2013.02.27. 14:52:11

Kedves Kata!

Köszönöm a gyors IKEA-s tippet, igyekszem majd tüzetesebben átnézni a blogodat, de munka mellett és után néha nehéz:) Még egy olyan kérdésem lenne, ha fel szeretnénk csiszolni és lakkozni a parkettát, de nem igazán tudjuk kiüríteni a nappalit a bútorok miatt, meg a nagy port sem szeretnénk, van valamilyen megoldás arra, hogy kisebb részletekben végezzük el a munkát? Úgy, hogy a végeredményen ne látszódjon, hogy több részből lett elkészítve?

Nagyon köszönöm!

Szentgyörgyi Kata 2013.02.27. 18:50:36

@dokineni: Nem tudok erre komoly választ adni. Mert nincs konkrét tapasztalatom. Elméletben le lehet laminált padlót is festeni, ahogyan például laminált bútort is lehet festeni, ha Otex az alapozó. De egy mindennapos járófelületnél, amit fel is kell mosni sokszor, na ott nem tudom, hogyan viselkedik a lamináltra kent Otex. Hozzáteszem, járólapon sem tudom, hogyan viselkedik hosszú távon, és nem is fogom megtudni, mert mi az általam festett részre alig lépünk rá, hiszen a lépcsőt használjuk. Viszont fali csempén hosszú távon jó megoldás lehet!
A laminált padló festése, főleg, ha 60-70 nm felvet még egy kérdést:
egyáltalán megéri-e festeni. Ez a festék ugyanis drága. Persze, még így is lényegesen olcsóbb, mint bontani és újraburkolni, de azért mégis. Gondold át, hány négyzetméterről lenne szó, plusz hogy mennyi munkaóra és hány liternyi festék, plusz még vedd számításba a munka kimenetelének rizikófaktorát. Én 2,5 négyzetméter festettem le majdnem negyed liternyi Otex-szel és közel fél liternyi fedővel....Szóval, lehet, hogy a te esetedben érdemes új parkettát venni, vagy ha úgy érzed, előbb-utóbb úgyis lecserélnéd, mert utálod, akkor alapos átgondolás után, esetleg vágj bele!

Pippike 2013.02.27. 21:00:35

Zseniális....ismét.
Lépcső: 3 éve nézegetem a csúnya lépcsőfeljárónkat, ami pont ilyen, kopott bükk lépcsőlapokkal,de sosem tudtam világosra vagy sötétre fessem. Most már tudom, ez milyen fehér...vagy inkább szürke?

OTEX: Ezt lehet használni bútorlapra is? Sötét bútorlapból van a konyhaszekrényem, szeretnék világosat, szerinted érdemes megpróbálni?:-)
Köszönöm:-)

Szentgyörgyi Kata 2013.02.28. 06:36:21

@Pippike: a válasz itt van, ebben a posztban, idézem:
"Mivel úgyis a festékboltban volt dolgom, hirtelen felindulásból vettem negyed liter Otexet. Ez a tapadó alapozó egy csodaszer.

Ennek használatával lehet festeni laminált, fóliázott bútort, PVc-t, és csempét is. "
:-)

Pippike 2013.02.28. 06:46:13

Pedig elolvastam!:-)
Nagyon szépen köszönöm a választ.

k. zsófi 2013.02.28. 21:10:40

@Szentgyörgyi Kata:
Szia!
Több kérdésem is lenne:-)
1. Mi az az üvegháló? Amit én üveghálóként ismerek, azt a homlokzati festék alá teszik. Arra gondoltál? Azt javaslod lépcsőlapokra a festék alá? Vagy valamit félreértettem?:-)
2. A facebookon azt írtad, hogy a J487-es színkódú festékkel dolgoztál. A Tikkurila oldalán ez a struktúrglettnél van megadva. Ezt használtad fedőfestékként? És erre még ment valami lakk? www.tikkurila.hu/dekoracios_festekek/szinek/belteri_szinkartyak/a_tunto_strukturglett_szinkartya/j487.2403.xhtml
Előre is köszönöm a válaszod!
Zsófi

Szentgyörgyi Kata 2013.02.28. 21:16:31

@k. zsófi: Arra gondolok, igen, azt hiszem ez a neve. Az a lényeg, hogy a falépcső mozog. Mindig. És a mozgás miatt a fellépőkön megrepedezhet a festék, ezért kell alá háló. A színkártya és a kód az arra szolgál, hogy pontosan kikevertethesd a színt. Bármilyen festékből. Sőt, megsúgom, nem csak Tikkurilából tudod kikevertetni a J487-es színkódot, hanem adott esetben Trilakból is. Vagy másból. Ilyenkor lehet egy minimális eltérés a színben, de nem releváns.

k. zsófi 2013.02.28. 22:24:57

@Szentgyörgyi Kata:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Ez az üveghálós ötlet zseniális! Nagyon várom a posztot:-)
Esetleg a falépcső nyikorgására is van valami tipped?
süti beállítások módosítása